ХАРЧУВАННЯ
Додайте текст тут...
Робота з організації харчування дітей в Клубівському закладі дошкільної освіти «Калинонька"» здійснюється відповідно до пунктів 4, 9, 14 Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого спеціальним наказом МОЗ і МОН від 01.06.2005 №242/329, пунктів 1.35, 1.37, 1.38, 2.1 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах, затвердженої наказом МОН України від 17.04.2006 р №298/227, 305 Постановою КМУ від 24.03.2021 року.
Відповідно до штатного розпису заклад повністю укомплектовано працівниками, які забезпечують організацію харчування дітей. У закладі організовано триразовий режим харчування та забезпечено оптимальний питний режим для дітей.
Робота з організації харчування дітей ЗДО здійснюється сестрою медичною згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року № 305.
Сестра медична веде документацію щодо харчування дітей, разом з директором та кухарем складає , меню-розкладку, на основі затвердженого сезонного меню, здійснює контроль за харчуванням дітей, проводить санітарно-просвітницьку роботу серед батьків, контролює дотримання технології приготування їжі, вихід і якість готових страв, санітарний стан харчоблоку, дотримання правил особистої гігієни персоналом, відмічає в журналі здоров'я працівників харчоблоку та своєчасність проходження медоглядів працівниками закладу.
Адміністрація закладу приділяє особливу увагу якості продуктів харчування, що надходять до ЗДО, та відповідності їх вимогам державних стандартів, наявності товаро-транспортних накладних, сертифікатів якості, висновків санітарно-епідеміологічної експертизи.
Стан матеріально-технічного забезпечення харчоблоку та допоміжних приміщень відповідає санітарно-гігієнічним нормам.
Комора харчоблоку обладнана згідно санітарних вимог. Умови зберігання та сусідство різних видів продуктів чітко дотримується.
Сестра медична постійно контролює виконання норм харчування дітей у ЗДО, слідкує щоб харчування було збалансованим та різноманітним.
Харчування в ЗДО наближене до раціонального і здійснюється відповідно до чотирьохтижневого сезонного меню.
Рішенням виконавчого комітету Ізяславської міської ради №162 від 29 серпня 2023 встановлена з 01 вересня 2023 року вартість одного дня харчування:
- для дітей віком до 4 років – 49,00 грн., в тому числі батьківська плата у розмірі 34,00 грн.;
- для дітей віком від 4 до 6(7) років – 54,00 грн, в тому числі батьківська плата 37,00 грн.
У закладі забезпечені безкоштовним харчуванням такі категорії:
- діти сироти, діти позбавлені батьківського піклування;
- діти з особливими освітніми потребами;
- дітям у санаторних дошкільних навчальних закладах з малими і затухаючими формами туберкульозу;
- діти із малозабезпечених сімей;
- дітям із статусом внутрішньопереміщених осіб чи статусом постраждалих від воєнних дій і збройних конфліктів;
- діти, батьки яких є учасниками бойових дій;
- діти, батьки яких беруть (брали) безпосередню участь у бойових діях у період після оголошення воєнного стану в Україні;
Зменшено розмір плати за харчування на 50% для батьків, у сім'ях яких виховується троє і більше дітей.
В ЗДО ведеться планомірна робота щодо формування навичок культури харчування дошкільників відповідно до програмових вимог. З дітьми молодшого дошкільного віку педагоги використовувують ігрові прийоми, сюрпризні моменти, власний приклад, художнє слово. Діти знають основні вимоги до режиму та гігієни харчування, виконують правила культурної поведінки за столом, використовують доцільні способи споживання різних продуктів харчування. Старші дошкільнята самостійно накривають на стіл, прибирають посуд після їжі. У дошкільних групах є куточки чергових.
Питання організації харчування постійно знаходиться на контролі адміністрації закладу і відображено у контрольно-аналітичному розділі річного плану. За результатами контролю видаються відповідні накази.
Питання організації харчування обговорюється на батьківських зборах, нарадах при директорі, загальних зборах працівників.
Сестра медична забезпечує щоденний контроль за якістю продуктів харчування та готових страв, технологією приготування їжі, умовами її зберігання і дотриманням термінів реалізації, виконанням норм харчування. Щоденно проводиться відбір добових проб приготованих страв.
На сьогодні робота з організації харчування дошкільників в ЗДО ведеться на достатньому рівні.